Nagyvilág

Soros hárommillió dollárt adott az afrikai tuberkolózis ellen

Soros György magyar származású amerikai milliárdos, nemzetközi nagybefektető három milliárd dollárt ajánlott föl adományként szerdán a tuberkolózisnak Afrikában pusztító, a gyógyszeres kezelésnek rendkívül ellenálló törzseivel szembeni küzdelemre, és azzal a felhívással fordult a gazdag országokhoz, hogy fogjanak össze a bakteriális fertőzés ellen, amely a HIV-fertőzöttek esetében majdnem mindig halálos.

Az adományt Soros az általa létrehozott, jótékonykodó szervezeten, a Nyitott Társadalom Intézeten keresztül ajánlja fel, és azon egy olyan lesothói egészségügyi programot finanszíroznának, amelyben XDR-tuberkolózisban és AIDS-betegségben egyszerre szenvedő betegeket kezelnének. A más amerikai intézmények részvételével is elindítandó program megtervezői remélik, hogy azt utána további szegény országok is alkalmazni fogják. Az intézmények felszólították a gazdag országokat, hogy áldozzanak a nagy pusztítással fenyegető betegség elleni küzdelemre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly szeptemberig 53 XDR-es eset előfordulását erősítette meg Dél-Afrikában, és ezek közül 52 volt halálos, legtöbbjük HIV-fertőzött. Ez a magas halálozási arány riasztóan hatott a világ egészségügyi vezetőire. Máig már 300 esetet diagnosztizáltak, és Dél-Afrikában havonta 30 új beteget jegyeznek föl. A WHO szerint évente 650 millió dollár szükséges az XDR-törzsek elleni küzdelemhez. Soros szerint az XDR-TBC semmivé teheti azt a fejlődést, amelyet az utóbbi években az AIDS terén elértek, főleg Fekete-Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik