Nagyvilág

Megkerült az amerikai atom-tengeralattjáró

Az amerikai fegyveres erők főparancsnokát, a latin-amerikai diplomáciai körúton tartózkodó George Bush amerikai elnököt is majdnem felébresztették szerdán hajnalban, hogy értesítsék a San Juan egymilliárd dolláros támadó atom-tengeralattjáró eltűnéséről, de a hajó néhány óra után megkerült.

A haditengerészet kedd este (helyi idő szerint) 7 órakor elvesztette a kommunikációs kapcsolatot Florida partjai közelében a 140 fős legénységű San Juannal, amelyről egészen másnap hajnali ötig semmilyen hír nem volt – számolt be az ABC televízió.

A kezdeti jelek szerint az értékes hajó elsüllyedt, ezért azonnal értesítették az esetről Robert Gates védelmi minisztert és Stephen Hadley nemzetbiztonsági tanácsadót, akinek szerda reggel az első dolga lett volna, hogy beszámoljon az elnöknek a hajó elvesztéséről. A tengeralattjáró hajnalra azonban előkerült, tízórai némaság után sikerült helyreállítani vele a kommunikációt.

A haditengerészet átfogó keresési akciót rendelt el, és már értesítette a tengerészek családjait is a sajnálatos hírről, amely szerencsére elsietettnek bizonyult.

Chris Lounderon korvettkapitány, az amerikai tengeralattjáró erők szóvivője elmondta: egyelőre nem tudni a kommunikációs zavar okát, és a San Juan parancsnoka nem is tudott sem a problémáról, sem arról, hogy átfogó keresést indítottak a Los Angeles osztályú tengeralattjáró után.

A keresést azután rendelték el, hogy a közelben tartózkodó hajók veszélyt jelző vörös jelzőfényt véltek felfedezni a tengeralattjáró vélt térségében. A haditengerészet értesítette a norfolki nemzetközi tengeralattjáró-mentési központot is, nem kizárva, hogy esetleg baleset történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik