Nagyvilág

Marokkóban őrizetbe vették egy robbantás gyanúsítottjait

Casablanca szegénynegyedeiben őrizetbe vettek 18 személyt az internetes kávézóban vasárnap este történt robbanással összefüggésben, további 6 személyt köröznek.

Nabil Benabdallah tájékoztatási miniszter, kormányszóvivő csütörtöki közlése szerint a lefogott, illetve körözött személyeket azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban álltak azzal a 23 éves utcai narancsléárussal, akinek a derekára erősített pokolgépe tisztázatlan körülmények között felrobbant vasárnap este egy internetkávézóban Szidi Mumen elővárosban, ahol Casablanca legnagyobb szegénynegyede található.

A robbanásban életét vesztette az öngyilkos merénylő, Abdelfattah Raidi és megsebesült négy személy, köztük Raidi feltételezett társa. Egyes források szerint a pokolgép dulakodás közben robbant fel, miután a kávézó tulajdonosa megakadályozta a terroristákat abban, hogy terrorista honlapokat böngésszenek.

A tájékoztatási miniszter szerint a terroristaként egyszer már elítélt Raidi összeesküvést szőtt kormányzati intézmények és gazdasági létesítmények elleni támadásokra, amelyeket 2006 novembere óta tervezett.

Benabdallah nem nevezte meg közelebbről a terroristák célpontjait, de a marrokói lapok értesülései szerint a Raidi által verbuvált hálózat rendőrségi és a csendőrségi épületeket, szállodákat és éttermeket akart megtámadni Casablancában.

A biztonsági szerveknek a vasárnapi robbanás előtt már tudomásuk volt egy küszöbön álló merényletről, de részleteket maguk sem tudtak. Az internetkávézóban felrobbant terroristát a 45 emberéletet kioltó 2003-as casablancai robbantásos merényletek után vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy tagja volt a terrorcselekményeket végrehajtó illegális szervezetnek. Raidit öt év börtönre ítélték, de 2005-ben egy királyi kegyelem folytán idő előtt szabadult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik