Nagyvilág

Az iráni államfőt nem érdekli az ENSZ-határozat

Az iráni államfő szerint egy biztonsági tanácsi határozat nem akadályozhatja meg hazáját a nukleáris technológia alkalmazásában.

Mahmúd Ahmadinezsád arra reagált csütörtöki nyilatkozatával, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország -, valamint Németország elvi egyetértést alakított ki az Irán elleni szankciókat szigorító újabb BT-határozatról. A már érvényben lévő és az ezután bevezetendő szankciók célja, hogy rákényszerítse Iránt urándúsító tevékenységének leállítására. A nyugati hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy polgári atomprogramjának örve alatt atomfegyver előállítására törekszik.

“Ugyan mi értelme lenne egy ilyen határozatnak? Már most is teljes mértékben birtokában vagyunk annak a képességnek, hogy hasznosítsuk a nukleáris láncreakciót” – mondta Ahmadinezsád egy tömeggyűlésen az ázsiai ország középső részén elterülő Jazd tartományban. Szavai szerint “még ha az összes nyugati összefog is, sőt még ha őseiket is segítségül hívják a pokolból, akkor sem lesznek képesek megállítani Iránt”.

Ahmadinezsád kijelentette: a BT-nek “nincs semmilyen törvényes joga arra, hogy ráerőltesse nézeteit Iránra”. “Az iráni nép ellenségei a Biztonsági Tanácsot akarják felhasználni Irán haladásának, fejlődésének megakasztására” – vélekedett az iráni elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik