Nagyvilág

Hálid sejk felelős szeptember 11-ért

Felelősnek mondta magát a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokért az azok értelmi szerzőjének Hálid Sejk Mohamed, és az al-Kaida terrorhálózat más véres merényleteinek kitervelését is magára vállalta egy kihallgatási jegyzőkönyv tanúsága szerint.

Az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint szerdán Washingtonban tette közzé azt a jegyzőkönyvet, amelyet a Kuba szigetén lévő Guantánamo börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohamed múlt szombati kihallgatásáról készítettek.

Eszerint a képviselője – az amerikai haderő egyik tagja – révén vallomást tevő Hálid Sejk Mohamed közölte, hogy őt terheli a felelősség a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményekért, “ától-cettig”.

A pakisztáni állampolgárságú férfi arról is beszélt, hogy az eltérített utasszállító repülőgépekkel New York és Washington ellen elkövetett, mintegy háromezer emberéletet követelő terrortámadásokon kívül szintén ő a felelős a New York-i Világkereskedelmi Központ épülete ellen 1993-ban, valamint az indonéziai Bali szigetén 2002-ben éjszakai szórakozóhelyek ellen elkövetett robbantásos merényletekért, továbbá azért is, hogy két amerikai utasszállító repülőgépet megkíséreltek cipőbe rejtett pokolgéppel felrobbantani.

Hálid Sejk Mohamed összesen 28 olyan terrorcselekmény kitervelését vállalta magára, amelyeket az elmúlt tizenöt évben végrehajtottak vagy terveztek végrehajtani. Közlése szerint az általa irányított támadásokban ezrek vesztették életüket.

A pakisztáni férfi azt állította, hogy ő volt Oszama bin Laden al-kaida-vezér “műveleti igazgatója”. Elmondta, hogy a chicagói Sears toronyépület, a New York-i Empire State Bulding és az értéktőzsde, a Panama-csatorna, valamint a londoni Big Ben és a Heathrow repülőtér elleni merényletekre is szőtt terveket, ám ezeket nem hajtották végre. Köze volt többek között Jimmy Carter és Bill Clinton volt amerikai elnökök meggyilkolását, amerikai atomerőművek és New York-i függőhidak elleni támadásokat, Ázsiában és Ausztráliában lévő amerikai és izraeli nagykövetségek lerombolását célzó tervek kidolgozásához is, de végül e támadásokat sem kísérelték meg.

Hálid Sejk Mohamed a jegyzőkönyvben arra célzott, hogy fogva tartása során megkínozták az amerikaiak.

Hálid Sejk Mohamedet 2003-ban Pakisztánban fogták el, majd átadták az Egyesült Államoknak. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy titkos külföldi börtönből tavaly szállította át a guantánamói börtöntáborba, ahol több száz terroristagyanús személyt – köztük Hálid Sejk Mohameddel együtt 14 “nagyon értékesnek” tartott őrizetest – tartanak fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik