Nagyvilág

Sötét idők járnak az amerikai újságírókra

A republikánus párti kormánynak a sajtóval szembeni több éves magatartását elemezve kedden megjelent összefoglalójában a Center for American Progress (CAP) nevű híres washingtoni liberális agytröszt.

A CAP felmérése szerint a Bush-adminisztráció agresszív módon üldözi azokat az újságírókat, akik a kormányra nézve kedvezőtlen információkat hoznak nyilvánosságra. Így jár el azokkal a tisztviselőkkel szemben is, akik ilyen értesülésekkel látják el a sajtót. A Fehér Ház már nem egyszer azzal vádolta meg a sajtót, hogy segíti a terroristákat. Kinyilvánította, jogában áll eljárást indítani a titkos információkat közlő újságírók ellen. A republikánus kormány a jobboldali médiát viszont nem támadja.

A liberális agytröszt értékelése szerint az iraki háború veszélyesebbé tette az újságírói hivatást. A Bush-kormány minden elődjénél nagyobb számban titkosít olyan dokumentumokat, adatokat és jelentéseket, amelyeket pedig a 41 éve érvényben levő nevezetes információs szabadságról szóló törvény értelmében nyilvánosságra kellene hoznia. Ezt a felmérések is tükrözik, az amerikai közvélemény 69 százaléka túlságosan titkolózónak tartja az adminisztrációt.

A Bush-kormány csekély tiszteletet mutat az újságírók iránt. Az iraki háborús hibák beismerése helyett maga Bush elnök is mindig arra panaszkodik, hogy a média csak a rossz hírekkel foglalkozik. Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter tavaly márciusban azt közölte, hogy a sajtó nagy része eltúlozza az iraki erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik