Külföld

Őrizetben az ex horvát védelmiminiszter-helyettes

admin
admin

2007. 03. 14. 07:03

Nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vették az osztrák hatóságok Bécsben Vladimir Zagorec tábornokot, egykori horvát védelmiminiszter-helyettest.

A tábornokot, akit kedden fogtak el, a horvát hatóságok több millió eurós sikkasztással vádolják. Zagorec az egykori Jugoszlávia területén a múlt század kilencvenes éveiben dúló háborúk idején – a horvát hatóságok állítása szerint – külföldi számlákon keresztül 360 millió dollárt utalt át a horvát hadsereg felszerelését célzó titkos fegyvervásárlásokra.

A tábornok az 1991-1995-ös horvátországi háború idején a védelmi miniszter helyetteseként a fegyverek beszerzéséért felelt. Mivel akkoriban ENSZ-szankciók gátolták a fegyverszállítást a volt jugoszláv tagköztársaságokba, Horvátország titkos csatornákon keresztül kényszerült felszerelni haderejét.


Zagorec Franjo Tudjman akkori horvát elnök egyik legközelebbi munkatársaként milliós összegek felett rendelkezett, amelyekből – a hatóságok állítása szerint – több millió eurónak megfelelő pénzösszeget elsikkasztott. A horvát igazsászolgáltatás azután adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a tábornok ellen, hogy az az idézés ellenére sem jelent meg a bíróságon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.