Nagyvilág

Májusra döntés születhet a vízummentességről

Göncz Kinga jó esélyt lát arra, hogy egy-két hónapon belül módosítják az amerikai vízumszabályokat. Erről a külügyminiszter szerdán reggel beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Az Amerikai Egyesült Államok filozófiát vált vízumügyben: eddig elsősorban a gazdasági menekültekkel szemben védték magukat, most a biztonságpolitikai kérdéseket helyezik előtérbe – közölte a magyar diplomácia vezetője. Hozzátette: Magyarországnak ez a váltás kedvező.

Göncz Kinga szerint „jó remény van arra, hogy egy-két hónapon belül elfogadják ezeket a változásokat”. Mint mondta, Magyarországnak is kell bizonyos dolgokat teljesítenie, például „a túltartózkodási ráta” területén, azaz, hogy nagyon sok magyar marad kint a vízum lejárta után is az Egyesült Államokban.

George Bush amerikai elnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kongresszussal közösen bizonyos változásokon dolgoznak, amelyekkel egyes országok számára lehetővé teszik a vízumkényszer könnyítését.


2007. január végén washingtoni szenátorok törvényjavaslatot nyújtottak be az amerikai vízumpolitika megváltoztatásáról, amely a vízummentességi körbe tartozó országok körének kibővítése révén Magyarországot is érinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik