Nagyvilág

Megosztja a német kormányt a rakétapajzs kérdése

Nemcsak Európát, hanem a konzervatív-szociáldemokrata német kormánykoalíciót is egyre erőteljesebben megosztja a tervezett kelet-európai rakétatelepítés.

Keddi értesülések szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetői – élükön Kurt Beck pártelnökkel – mind határozottabban a Csehországba és Lengyelországba tervezett rakétatelepítés ellen foglalnak állást. Az SPD elnöksége előző este nyilatkozatban sürgette a leszerelés erősítését, illetve egy újabb fegyverkezési verseny kialakulásának megakadályozását.

A hét végén az SPD volt elnöke, a korábbi kancellár, Gerhard Schröder is rendkívül élesen ítélte el az amerikai telepítési terveket, s a hivatalban lévő kormányt arra szólította fel: vesse latba befolyását, az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatait annak érdekében, hogy Washington mondjon le a kelet-európai rakétatelepítésről.

A jelek szerint a szociáldemokrata párt egyre inkább eltávolodik attól az irányvonaltól, amelyet a rakétatelepítéssel kapcsolatban a koalíció konzervatív pártjai, illetve a szövetségi kormány képviselnek. A kancellári hivatal, a védelmi, továbbá a külügyminisztérium sem támogatta ugyan egyértelműen a csehországi és lengyelországi rakétatelepítés tervét, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy annak megvalósításával kapcsolatban mindenekelőtt orosz–amerikai konzultációkra van szükség, s a NATO keretein belül is meg kell azt vitatni.


Angela Merkel kancellár a ZDF közszolgálati televíziónak adott hétfő esti nyilatkozatában közölte, hogy a kérdésről tárgyalni kíván a lengyel vezetőkkel a hét második felére tervezett, varsói látogatása során. A kancellár asszony ugyanakkor nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a rakétaelhárító rendszerek kelet-európai elhelyezését szükségesnek tartja-e, vagy nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik