Nagyvilág

Késik a moszkvai segítség Iránnak

Irán atomügyekben illetékes főtárgyalója sajnálkozását fejezte ki kedden Oroszország döntése miatt, amely szerint a két ország megállapodása ellenére nem szállít egyelőre nukleáris fűtőanyagot Iránnak.

Ali Laridzsáni kijelentette: az orosz döntés is azt bizonyítja, hogy Irán nem alapozhat az importra a nukleáris fűtőanyag biztosításában. Éppen ebből fakad Teheránnak az a törekvése, hogy saját maga állítsa elő az atomipara számára szükséges fűtőanyagot.


A hivatalos IRNA hírügynökség közölte a főtárgyaló nyilatkozatát. Raszul Szediki Bonabi iráni törvényhozó sokkal keményebben fogalmazott kedden külföldi tudósítók előtt: “Az oroszok zsarolnak bennünket. Moszkva sohasem volt megbízható partner, és nem is lesz az soha” – mondta.

A hétfőn bejelentett orosz döntés azt jelenti, hogy Irán első atomreaktora nem tudja elkezdeni működését a terveknek megfelelően szeptemberben. Az Atomsztrojekszport orosz atomipari építő cég hétfőn jelentette be, hogy késni fog – valószínűleg két hónappal – az iráni Busehrben épülő atomerőmű üzembe helyezése.

Az orosz szövetségi nukleáris ügynökség, a Roszatom is bejelentette hétfőn, hogy elhalasztja a nukleáris fűtőanyag márciusra tervezett Iránba szállítását, mert Teherán nem fizetett még ki bizonyos munkálatokat a busehri atomerőmű orosz építőinek. Irán visszautasította az orosz állítást, és váltig hangoztatja, hogy a maga részéről minden fizetési kötelezettségét teljesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik