Nagyvilág

Iraki csapatkivonási tervet készít a Pentagon

A washingtoni védelmi minisztérium tervezői többlépcsős csapatkivonási menetrend összeállításán és az iraki biztonsági erők továbbképzési programján dolgoznak arra az esetre, ha a jelenlegi létszámnövelési taktika nem válna be, vagy ha a kongresszus kisiklatná a háború folytatását célzó politikát – értesült a Los Angeles Times.

A liberális újság információi szerint a tervezés egyelőre kezdeti stádiumban van és a bagdadi biztonsági tervek alakulásának függvényében folytatják – tudta meg nevük elhallgatását kérő tisztségviselőktől és pentagonbeli tanácsadóktól a lap. A tervek azzal összhangban készülnek, hogy Robert Gates védelmi miniszter a kongresszusban februárban közölte: a csapaterősítési elképzelés sikertelensége esetén átcsoportosítják a csapatokat úgy, hogy “kikerüljenek a veszélyzónából”.

Az újság felhívta a figyelmet: az 1980-as évekbeli salvadori modellt követő esetleges jövőbeni stratégia “éles szakítást” jelent George Bush elnök jelenlegi politikájával, amely a felkelők akcióinak katonai erővel való elfojtását irányozza.

A csapatkivonási tervezés úgy kezdődött meg, hogy a Pentagonon belül nagyon nagy a feszültség az iraki taktikát illetően. Némelyek az iraki csapatok jelenlegi parancsnokát, David Petraeus tábornokot támogatják, aki Bagdad és környéke védelmét tartja fontosnak, mások John Abizaid tábornok, a közel-keleti erők volt parancsnoka által szorgalmazott elképzelés mögé állva minél előbb átadnák az ellenőrzést az iraki biztonsági erőknek.

Nagy katonai erő felvonultatásával szemben, amelyre egykor Vietnam volt a példa, most pedig Irak, az Egyesült Államok a salvadori hadsereg támogatására mindössze 55 zöldsapkást küldött a közép-amerikai államba a lázadók elleni harcokban 1981 és 1992 között. Az amerikai szerepvállalás megítélése máig ellentmondásos.


A bírálók szerint Washington szemet hunyt a kormány által támogatott halálosztagok működése felett, sőt, támogatta is azokat. Mások viszont azt hangsúlyozzák, hogy az amerikai szakemberek segítségével a salvadori hadsereg hatékonyabbá vált és le tudta törni az ellenállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik