Nagyvilág

Amerikai honlapról fenyegették Németországot és Ausztriát

Amerikai honlapon jelent meg a hétvégén a Kalifátus Hangja elnevezésű állítólagos iszlamista szervezetnek az a fenyegetése, amelyben felszólították Németországot és Ausztriát: vonják ki katonáikat Afganisztánból, hogy így támadásokat kerülhessenek el.

A Der Standard című osztrák napilap kedden arról adott hírt, hogy az üzenetet a Globális Iszlám Médiafront elnevezésű internetes honlapra tették fel, amelyet tavaly áprilisban Los Angelesben Aaron Wilson nevén jegyeztek be. A honlapon megadott levelezési címen azonban már egy másik név szerepel, az ott megadott telefonszámon pedig senki nem jelentkezett a bécsi szerkesztőség többszöri telefonhívására. A liberális napilap szerint a Google Earth keresője a megadott címen egy parkolóházat azonosított be, amely a Van Nuys repülőtér közvetlen közelében található Los Angelesben.

Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy az arab üzenetben erős osztrák belpolitikai utalások hangzottak el. Az álarcos beszélő ugyanis úgy fogalmazott: Ausztriának a diákokra kellene pénzt fordítania, nem pedig „Bushra és embereire” költenie. A beszélő emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokraták nem teljesítették a felsőoktatási tandíj eltörlésére vonatkozó választási ígéretüket. A Der Standard szerint elképzelhető, hogy ezek alapján az üzenet megfogalmazóinak kapcsolattartó társuk is lehet Ausztriában. A lap úgy tudja, hogy Németország és Ausztria közös vizsgálócsoportot állított fel az ügy hátterének a felderítésére.

A liberális napilap szerint Németországban egységesek a politikai erők abban, hogy Berlin nem engedhet a fenyegetéseknek, nem hátrálhat meg, és nem vonhatja ki katonáit Afganisztánból. Ausztriában viszont a liberális napilap szerint az egykoron Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek is az osztrák tisztek azonnali hazahívása mellett foglalnak állást.

Jelenleg 4 osztrák (a korábbi hírek még 5-ről szóltak) teljesít szolgálatot törzstisztként Afganisztánban, ahova Németország mintegy 3 ezer katonát vezényelt. Az osztrák sajtó szerint volt olyan időszak, amikor 75 osztrák katona teljesített szolgálatot az iszlám országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik