Külföld

További segélyeket ígért Bush Kolumbiának

admin
admin

2007. 03. 12. 07:46

Bush öt országot érintő latin-amerikai körútja harmadik állomásaként kereste fel Kolumbiát, személyében amerikai elnök az elmúlt 25 évben először kereste fel Bogotát.

További segélyeket és egy kereskedelmi egyezményt ígért George Bush amerikai elnök legszorosabb latin-amerikai szövetségesének, Álvaro Uribe Vélez kolumbiai államfőnek vasárnap Bogotában, ahol látogatását a szívélyes hivatalos fogadtatás és az utcai zavargások egyszerre jellemezték.

Bush Uribével közösen tartott sajtóértekezletén további amerikai támogatást ígért a kábítószercsempészek és a baloldali gerillák elleni küzdelmet célzó “Kolumbia-tervhez” – Bogotá az elmúlt években már dollármilliárdokat kapott Washingtontól e célra -, a latin-amerikai országot pedig az Egyesült Államok stratégiai szövetségesének nevezte. Ez utóbbi azon fáradozik, hogy kieszközölje a washingtoni törvényhozás jóváhagyását további amerikai segélyek folyósítása és egy kereskedelmi egyezmény tető alá hozása érdekében.Alvaro Uribe Vélez és George Bush (fotó: MTI/EPA)


Bush bogotái látogatását utcai zavargások árnyékolták be. A kolumbiai fővárosban vasárnap mintegy ötezren tüntettek az amerikai elnök ellen; mintegy 150 tüntető kivált a tömegből és összecsapott kétszáz rohamrendőrrel, akik vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tomboló tömeg megfékezésére. Négy rendőr és két tüntető megsebesült, 120 személyt őrizetbe vettek. Bush konvoja a csetepatétól mintegy kétszáz méterre hajtott el.

Az amerikai elnök biztonsági megfontolások miatt hét órára korlátozta bogotái látogatását, majd körútja következő állomására, Guatemalába utazott tovább, ahová hétfőre virradóra érkezett meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.