Külföld

Élesen bírálta Schröder az amerikai rakétapajzsot

admin
admin

2007. 03. 12. 07:30

Egy drezdai rendezvényen elhangzott beszédében Gerhard Schröder politikai szempontból rendkívül veszélyesnek nevezte az amerikai rakétaelhárító rendszer tervezett csehországi és lengyelországi telepítését.

A korábbi szociáldemokrata kancellár úgy vélekedett: valójában olyan kísérletről van szó, amelynek célja Oroszország értelmetlen bekerítése. “Mindez teljes mértékben ellentétes Európa érdekeivel” – hangoztatta a korábbi szociáldemokrata-zöld kormány vezetője, aki hivatali ideje alatt mindvégig szoros kapcsolatokra törekedett Moszkvával, s – mindenekelőtt Irak kapcsán – többször is bírálta az Egyesült Államok külpolitikáját.


Globális fegyverkezési verseny?

Gerhard Schröder a tervezett rakétatelepítéssel kapcsolatban óvott egy globális fegyverkezési versenytől. Utódját, a konzervatív Angela Merkel kancellárt arra szólította fel: vesse latba befolyását, illetve Washingtonhoz fűződő kapcsolatait annak érdekében, hogy az Egyesült Államok mondjon le a kelet-európai rakétatelepítésről.

Schröder szerint az Oroszországgal kapcsolatos európai, illetve amerikai érdekek teljes mértékben különböznek egymástól. Washington stratégiáját hatalmi politikai szempontok, továbbá az a törekvés határozzák meg, hogy az Egyesült Államok katonai téren is vezető szerepre tegyen szert – jelentette ki a volt kancellár, hozzáfűzve: a NATO keleti kibővítése Oroszország határig ennek jegyében történt.


Moszkva aggodalmai

Ezzel egy időben jelentették be hivatalosan Berlinben, hogy a hét közepén a német fővárosba érkezik Henry Obering altábornagy, az amerikai védelmi tárca rakétavédelmi felelőse. Értesülések szerint Obering igyekszik megnyerni az Európai Unió elnöki tisztségét betöltő német kormány támogatását a rakétatelepítéshez, hangsúlyozva: a telepítés nem Oroszország ellen irányul, hanem más – mindenekelőtt az iráni – fenyegetések elhárítását célozza.

Az orosz kormány az elmúlt hetekben több alkalommal is élesen tiltakozott a rakétatelepítés ellen, s ellenintézkedéseket helyezett kilátásba annak megvalósulása esetén.


A német kormány ugyancsak bírálta a rakétatelepítési tervet, hiányolva az Oroszországgal való konzultációkat, s elvetve a telepítéssel kapcsolatos amerikai indokokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.