Külföld

Az EU veszi át az ENSZ szerepét Koszovóban?

admin
admin

2007. 03. 12. 14:26

Az Európai Unió előrehaladott stádiumban lévő tervekkel készül átvenni az ENSZ szerepét a függetlenségre készülő Koszovó igazgatásában – áll egy bizalmas EU-jelentésben, amely hétfőn az amerikai hírügynökség birtokába jutott.

Eszerint egy 72 tagú EU-delegáció arra kapna megbízást, hogy felügyelje a nemzetközi jogilag ma még Szerbiához tartozó, ám túlnyomórészt albánok lakta tartomány státusára vonatkozó ENSZ-terv megvalósítását. A brüsszeli hivatalnokokat mintegy 200 tagú, helyi alkalmazottakból álló stáb segítené a jelentés szerint.

A Koszovó jövendő jogállásáról zajló bécsi tárgyalások szombaton rendezett utolsó fordulójában Szerbia újfent elutasította az ENSZ-főtitkár különmegbízottja, Martti Ahtisaari által kidolgozott tervet. Ez lényegében függetlenséget irányoz elő Koszovó számára, annak számos attribútumával (saját haderő, zászló, himnusz, alkotmány) együtt. Egyúttal széles körű jogokat biztosít a mintegy 50-80 ezres szerb kisebbségnek (helyi önkormányzatok, kulturális javak, műemlékek védelme).

A Biztonsági Tanács, amely még ebben a hónapban megkapja Ahtisaari végleges tervét, egyelőre megosztott a koszovói státus kérdésében. Oroszország a szerbek mögött sorakozott fel, az Egyesült Államok viszont pártolja Koszovó függetlenségét. A határozathozatal időpontját még nem tűzték ki.

Eközben az Európai Unió már javában arra készül, hogy átvegye a mintegy 3000 fős ENSZ-közigazgatás szerepét a tartományban. A bizalmas jelentés – amelynek szerzői abból indulnak ki, hogy a Biztonsági Tanács jóvá fogja hagyni Ahtisaari elképzelését – úgy becsüli, hogy a koszovói EU-misszió az első évben 18,8 millió euróba fog kerülni.

Az eddigi ENSZ-közigazgatással, az UNMIK-kel ellentétben az EU-adminisztráció nem viselne közvetlen felelősséget Koszovó irányításáért, ez a feladat a helyi kormányra hárulna. Ám az EU főképviselőjének – boszniai kollégájához hasonlóan – jogában állna megvétózni a kormány döntéseit, illetve elbocsátani azokat a tisztségviselőket, akik megítélése szerint akadályozzák az ENSZ-határozat megvalósítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.