Nagyvilág

Elhalasztották a román EP-választásokat

Az idei év második felére halasztották el a május 13-ra tervezett európai parlamenti választásokat Romániában. A liberális miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az országban túl nagy figyelem összpontosul a belpolitikai csatározásokra.

Román hírforrások szerint a döntést kizárólag Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök hozta meg, aki egyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Sem a kormányban helyet foglaló Demokrata Párt (PD), sem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatta a választás elhalasztását.


Belpolitikai viszály


A hétfőn megszületett kormányhatározat érvényteleníti azt a korábbi dokumentumot, amely május 13-ra tűzte ki az EP-választások időpontját. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy a választás megszervezése érdekében tett eddigi lépések érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a pártok és a független jelöltek által összegyűjtött, a választáson való induláshoz szükséges támogató aláírások nem vesznek kárba, mi több az eredeti forgatókönyv szerint a listákat március 15-ig kell leadni a központi választási irodánál.


Tariceanu liberális pártjának egy magas rangú tagja szerint az EP-választásokra esetleg csak októberben kerülhetne sor. A koalíciós partner demokrata párt viszont bírálta a kormányfő bejelentését, azt állítva,hogy a miniszterelnöknek nincsenek “nyomós politikai érvei” a lépés alátámasztására

Küszöbön a referendum


A liberális miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az országban túl nagy figyelem összpontosul a belpolitikai csatározásokra. Traian Basescu államfő ugyanis a romániai választási rendszer megváltoztatásáról szeretne népszavazást kiírni, az ellenzék pedig kezdeményezte Basescu hivatalából való felfüggesztését és leváltását. Ez utóbbi eljárás is referendum kiírásához vezethet.


Tariceanu ezért többször is arra kérte az államfőt és a felfüggesztést kezdeményező Szociáldemokrata Párt vezetőjét, mondjanak le tervükről, hogy nyugodt légkörben tarthassák meg az EP-választásokat. Basescu – aki ellenzi a választás elhalasztását – hétfőn személyesen is megpróbálta meggyőzni a miniszterelnököt arról, hogy az eredetileg kitűzött időpontban szervezzék meg a megmérettetést. A két legfőbb közjogi méltóság – akiknek viszonya alaposan megromlott az elmúlt hónapokban – ezúttal sem jutott közös nevezőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik