Nagyvilág

A csehek elutasítják a vizitdíjat

Nem akar fizetni az orvosoknál és a patikákban a csehek többsége. A jobbközép kormány terveit a különféle vizitdíjak bevezetésére a megkérdezettek kétharmada elutasítja - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Median közvélemény-kutató intézet készített a közszolgálati Cseh Televízió megbízásából.

A cseh egészségügyi tárca a napokban jelentette be, hogy 2008-tól kezdve 20 koronás receptdíjat vezetnek be a patikákban, míg minden orvosi látogatás 50 koronába fog kerülni az érintetteknek. Egy-egy kórházban töltött napért szintén 50 korona lenne az illeték, s hasonló összeget kellene fizetni a mentőszolgálatok igénybevételéért is.

A felmérésből kiderült, hogy az emberek a legkevésbé a kórházi hozzájárulást utasítják el. A napi 50 koronát a megkérdezettek 54 százaléka volna hajlandó fizetni, míg 46 százalék nem. A mentőszolgálatnak fizetett illetéket viszont már 66 százalék ellenzi, s csak 34 százalék tartja elfogadhatónak. Ugyanilyen arányban talált elutasításra a patikákban bevezetendő receptdíj is.

Még alacsonyabb a hajlandóság a vizitdíjak fizetésére a házi orvosoknál. Ezt az illetéket csak a megkérdezettek 18 százaléka hajlandó elfogadni, míg 82 százalék ellene van. A szakorvosi rendelőkben szedett hasonló vizitdíjat is csak az emberek 30 százaléka tartja elfogadhatónak, míg 70 százalék ellenzi.

Tomás Julínek egészségügyi miniszter szerint az illetékek felső határa évi 5000 korona (mintegy 50 ezer forint) lenne, s a fizetési kötelezettség úgy a gyerekekre, mint a nyugdíjasokra is vonatkozna. Ez utóbbiak terheit azonban a szociális támogatásokkal enyhítenék. A miniszter szerint a vizitdíjak bevezetésével csökkenteni lehetne azt, hogy az emberek feleslegesen gyakran járjanak orvoshoz. A kimutatások szerint ugyanis a csehek évente 13-14-szer keresik fel az orvosokat, míg egy átlagos nyugat-európai polgár csak 6-7 alkalommal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik