Nagyvilág

Bush cselekvésre szólította fel Iránt és Szíriát

George Bush amerikai elnök vasárnap arra buzdította Iránt és Szíriát, hogy váltsák valóra az Irak-konferencián az arab országban dúló erőszak megfékezésére tett tetszetős ígéreteiket.

A latin-amerikai körútja keretében jelenleg Kolumbiában tartózkodó Bush elnök vendéglátójával, Álvaro Uribe Vélez kolumbiai államfővel közösen tartott bogotái sajtóértekezletén beszélt erről.

Nyilatkozatának előzménye, hogy az Irak biztonságával összefüggő kérdésekről szombaton Bagdadban rendezett nemzetközi értekezleten Irán támogatott minden olyan erőfeszítést, amelynek célja az iraki erőszak megfékezése, a regionális konferenciát pedig “helyes lépésnek” minősítette. Szíria pedig támogatja, hogy tárgyalásos úton rendezzék az iraki konfliktust, és – akárcsak Irán – továbbra is úgy vélekedik, hogy a megoldásnak tartalmaznia kell az amerikai csapatkivonást is. Bush Iránt és Szíriát is az iraki erőszak szításával vádolja.

Az amerikai elnök a sajtóértekezleten üdvözölte a konferencián tett iráni és szíriai nyilatkozatokat, ám arra buzdította a két országot, hogy a szavakat tettek is kövessék. “Ha valóban hozzá akarnak járulni Irak stabilizálásához, van tennivalójuk: elvágni a fegyverek és az öngyilkos merénylők Irakba történő beáramlását” – hangoztatta.

Bush egyúttal hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hét végén hozzájárult további 4400 amerikai katona Irakba vezényléséhez. Kiemelte, hogy az erősítésre támogató feladatok elvégzése miatt van szükség, míg azzal a 21 500 katonával, akiknek az arab országba küldését januárban jelentette be, a harcoló csapatokat fogják erősíteni Bagdad és a lázongó al-Anbár tartomány biztonságának megerősítése végett.

A jelenleg Irakban állomásozó mintegy 140 ezer amerikai katona közül 60 ezren szolgálnak harcoló alakulatokban, a többiek különféle támogató feladatokat látnak el.

Az amerikai elnök körútjával egy időben latin-amerikai “ellenkörúton” tartózkodó Hugo Chávez venezuelai elnök – Bush éles bírálója – vasárnap Bolíviában azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy államcsínyeket és a térségbeli országok vezetőinek meggyilkolását készíti elő Latin-Amerikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik