Külföld

Voksolnak Oroszországban

admin
admin

2007. 03. 11. 12:45

Parlamenti választások kezdődtek Oroszország 13 régiójában és Szentpéterváron, az ez év végi alsóházi választások főpróbájaként és egy Kreml-hű ikerpárt, az Igazságos Oroszország debütálásaként.

A vasárnapi voksolásra összesen több mint 31 millió oroszországi választópolgárt hívtak az urnákhoz rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a Néva parti város mellett két tagköztársaságban, jelesül Komiföldön és Dagesztánban, valamint a Leningrádi, Moszkvai, Murmanszki, Orjoli, Pszkovi, Szamarai, Sztavropoli, Tmoszki, Tyumenyi és Vologdai területen.

A választási bizottságok a liberális Jablokótól és Jobboldali Erők Szövetségétől, valamint más ellenzéki pártoktól 17 esetben megtagadták a bejegyzést. A Jabloko Szentpéterváron sem indulhat, miután bejegyzési kérelmét támogató aláírások közül túl sok minősült hamisnak. Mind a 14 régióban csak a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország, a szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt, a kommunista párt, továbbá a múlt év végén létrehozott Kreml-hű ikerpárt, az Igazságos Oroszország nevezhetett.

A Szergej Mironov felsőházi elnök vezette Igazságos Oroszország éppúgy Vlagyimir Putyin elnök politikáját támogatja, mint az alsóházi elnök, Borisz Grizlov vezette Egységes Oroszország, csak éppen szociálisan érzékeny, balközép retorikával színezve. Megfigyelők arra számítanak, hogy az Igazságos Oroszország a második számú politikai erő rangjára emelkedik az Egységes Oroszország mögött.

A Moszkvai és Leningrádi területen, valamint Dagesztánban már kizárólag pártlisták versenyében dől el a mandátumok sorsa, ahogy az a decemberi dumaválasztáson lesz. A szavazócédulákról eltűnt az összes indulót elutasító, tiltakozó rovat. Egyben megszüntették az érvényességhez megkövetelt minimális részvételi arányt (bár Komiföldön és Dagesztánban fenntartottak egy 25 százalékos, a Moszkvai és a Vologdai területen pedig egy 20 százalékos küszöböt).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.