Nagyvilág

Összecsapások kísérték az Abbász-Olmert találkozót

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozója előtt ismét fellángolt a fegyveres harc a palesztin területeken.

Az egymással vetélkedő Fatah és Hamász mozgalmak legutóbbi összecsapásaiban a kormányzó Hamász egy tagja vesztette életét vasárnapra virradóra a Gázai övezetben. A hatalommegosztásról szóló mekkai megállapodás aláírása óta a közös kormányalakítás előtt álló két szervezet egy hónapon át nem szegte meg a fegyverszünetet.

A harcok nem sokkal Olmert és Abbász vasárnap délután kezdődött jeruzsálemi találkozója előtt újultak ki. A megbeszélés előtt az izraeli miniszterelnök kedvezően nyilatkozott a 2002-ben előterjesztett szaúd-arábiai béketervről, amely az arab országokhoz fűződő kapcsolatok normalizálását ajánlja fel az 1967-ben megszállt területekről való kivonulás feltétele mellett Izraelnek.

A tervet 2002-ben az Arab Liga elfogadta, de Izrael fenntartásokat fogalmazott meg vele szemben. Mindenekelőtt ellenállt a felhívásoknak, hogy hajtson végre teljes kivonulást Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből, és ellenvetéssel élt azzal szemben is, hogy a terv közvetve megfogalmazza a palesztin menekültek jogát a visszatérésre. A tervet ismét napirendre tűzik az Arab Liga márciusi rijádi csúcsértekezletén.



Összecsapások kísérték az Abbász-Olmert találkozót 1

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök (fotó: MTI/EPA)


Az izraeli média szerint ennek ellenére nem várható számottevő izraeli engedmény vagy előrelépés a találkozón. Izrael mindaddig nem akar együttműködni a Fatah és Hamász alkotta új palesztin kormánnyal, amelynek megalakulását a jövő hétre harangozták be, amíg az kifejezetten el nem ismeri Izrael államot, le nem mond az erőszakról és nem tartja tiszteletben a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat.

Az izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciáján tartott találkozó három héten belül a második megbeszélés a két vezető politikus között. Olmert és Abbász február 19-án Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közvetítésével ült tárgyalóasztalhoz egymással, de az akkori megbeszélés kézzelfogható eredmény nélkül ért véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik