Nagyvilág

Chávez: Bush egy politikai hulla

Miközben George Bush amerikai elnök dél-amerikai körútjának következő állomására, Uruguayba érkezett, a szomszédos Argentína fővárosában, Buenos Airesban pénteken Hugo Chávez venezuelai államfő bolondnak nevezte az amerikai vezetőt.

Chávez egy nagygyűlésen mintegy 35 ezres hallgatósága előtt azt hangoztatta, hogy Bush “lihegése a halott politikusok sóhaját idézik”. Chávez szerint az amerikai elnök egy politikai hullának és nem sokára már csak por marad belőle.

A venezuelai államfő már megérkezése után azonnal kirohanást intézett az amerikai elnök ellen, miután leszállt a repülőgépről közölte: ha Bush most ott teremne a szeme előtt, azt mondaná neki “gringó, takarodj haza”.

Legkevesebb 20 ezer fős tüntetőtömeg tartott tiltakozó felvonulást pénteken Montevideóban, miközben, majd azt követően is, hogy George Bush amerikai elnök repülőgépe leszállt az uruguayi főváros repülőterén.



Chávez: Bush egy politikai hulla 1

Tüntetõk George W. Busht formázó bábut égetnek a brazíliai Sao Paulóban (fotó: MTI/EPA)


A tüntetők azt harsogták, hogy “Bush, fasiszta, egy terrorista vagy”. A felvonulók, akik Montevideo központjának több útvonalán meneteltek, nemcsak az uruguayi nemzeti lobogókat, hanem kubai zászlókat is lengettek, transzparenseiken pedig azt tudatták az amerikai elnökkel, hogy “a munkásosztály nem hívott meg téged”.

A megmozdulásra szakszervezeti csoportok szólítottak fel. A zajongó emberkordon alkotva megpróbáltak a Radisson szálloda közelébe is jutni, miközben nemcsak George Busht, hanem Tabaré Vásquez uruguayi elnököt ábrázoló bábukat is elégették.


A szakszervezeti tüntetéssel párhuzamosan trockista irányzatú balos pártok is az utcára hívták híveiket, akik a zajongáson túl köveket dobáltak és üzletek üvegportálját zúzták be. A tüntetők két helyszínen összecsaptak a kivezényelt biztonsági erőkkel, de komolyabb következmények nélkül.


Egy nappal korábban több ezer fős tömeg tüntetett a brazíliai Sao Paulóban is, Bush ellen az elnök dél-amerikai körútjának első állomásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik