Nagyvilág

Soros: kalandorok állnak Oroszország élén

Kalandoroknak nevezte az orosz politika jelenlegi irányítóit Soros György magyar–amerikai nagybefektető a Financial Timesnak adott interjújában, a palesztin helyzetről szólva pedig úgy vélte, hogy a kormányt alkotó Hamasz-mozgalom nélkül nem teremthető béke a térségben.

Soros a londoni gazdasági napilapnak adott, pénteken közölt átfogó interjúban úgy vélekedett, hogy az iraki helyzet kicsúszott az ellenőrzés alól. „Ezt elszúrtuk, és nem is vagyunk igazán abban a helyzetben, hogy helyrehozzuk” – fogalmazott a 76 éves mágnás.


Kiszabadulni Irakból

Soros György szerint ezért az Egyesült Államoknak most arra kell törekednie, hogy „a lehető legkisebb kárral” kiszabaduljon az iraki helyzetből, és utána sokkal nagyobb figyelmet kell fordítania a palesztin problémára, amely „még mindig megoldható”. Hozzátette ugyanakkor: a palesztinai béke nem teremthető meg a Hamasz nélkül, mert a szervezet, „ha nem része a megállapodásnak, óhatatlanul le fogja azt rombolni”.

Soros szerint mindazonáltal az Egyesült Államok – azzal, hogy nem fogadja el a Hamaszt tárgyalópartnerként – „éppen azon van, hogy az iraki bevonuláshoz hasonló baklövést kövessen el”. Arra a kérdésre, hogy miért Barack Obamát támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó kampányban, Soros György azt mondta: Obamát olyan „átformáló figurának” tartja, aki ténylegesen elősegítheti, hogy Amerika kijavítsa a Bush-kormányzat hibáit, és túllépjen ezeken.

Soros szerint túl kell lépni az iraki beavatkozáson, sőt meg kell kérdőjelezni a terror elleni háborút is, mert „igazából ezen siklottunk ki”. Barack Obama jobb helyzetben van mindehhez, mint bárki, aki már ezeknek az eseményeknek az időszakában a politikai színpadon volt – tette hozzá.


Agresszív a Kreml

Arra a kérdésre, hogy mennyire aggasztó Oroszország mind erőteljesebb fellépése közvetlen szomszédaival, Európával és általában a világgal szemben, Soros azt mondta: fel kell ismerni, hogy Oroszország feltörekvő, fontos olajnagyhatalom, amely természeti erőforrásait hatalma és világbefolyása helyreállításának eszközéül használja.


A Kreml most sokkal agresszívabb módon űzi ezt a politikát, mint a szovjet időkben, mert a Szovjetuniót olyan bürokraták vezették, akik nem szerettek kockáztatni. A most hatalmon lévő emberek azonban kalandorok; e minőségükben kerültek hatalomra, és ezért készek kalandorpolitikát is folytatni – mondta a Financial Timesnak a magyar születésű amerikai pénzember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik