Nagyvilág

Az FBI túl messze ment a terror nyomozásában

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) túllépett saját szabályain, és lehet, hogy törvényeket is megsértett a terroristák után folytatott nyomozásban – derült ki a Washington Post által nyilvánosságra hozott igazságügy-minisztériumi jelentésből.

A jelentésből előzetesen részleteket közölt pénteken a The Washington Post napilap. A felsorolt példák szerint az FBI csak 2005-ben 47 ezer esetben kért bizalmas információkat, s az ebből vett 293 mintából 22 esetben valószínűsíthető az iroda belső szabályainak megsértése, esetleg törvénysértés is – idézi a vizsgálatot a lap.

A telefonbeszélgetésekre, internethasználatra és pénzügyi műveletekre vonatkozó adatkérést a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozott „hazafias törvény” könnyítette meg a hatóságoknak. Az FBI-nak azóta nem kell részletesen megindokolnia a lehallgatási kérelmeket, elég arra hivatkoznia, hogy az adatok fontosak a számára.

Alberto Gonzales igazságügy-miniszter a belső vizsgálat eredménye láttán felbőszült, és utasította az FBI-t, hogy hozzon új szabályokat az adatlekérésekre – írta a Post.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik