Nagyvilág

Ségoléne Royal: Szabadság, egyenlőség, nővériség

A „nővériség" („sororité) új alkotású szóval egészítette ki szerdán este Dijonban tartott választási nagygyűlésén Ségoléne Royal szocialista párti elnökjelölt Franciaország „szabadság, egyenlőség, testvériség" jelszavát.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából is tartott, mintegy 10 ezer fős nagygyűlésen Royal a nők öntudatra ébredését, rossz szokásaik elhagyását szorgalmazta. „Azt mondom a nőknek: legyetek bátrak, emeljétek fel a fejeteket. Franciaországnak szüksége van rátok, vállalkozzatok, vállaljátok felelősségeteket, foglaljátok el helyeteket. Szabadság, egyenlőség, testvériség, ma itt, Dijonban a nővériségre szólítok fel” – mondta a szocialista párti elnökjelölt.

Ségole Royal hangsúlyozta: ne azért szavazzanak rá, mert nő, hanem azért, mert ő nőként igazi változást tud hozni a francia politikai életben. „Az egész bolygón, de Franciaországban is, ha a nőknek sikerül, jobb lesz a nőknek is, de az egész emberiségnek is” – jelentette ki.


Tömeges női szavazatok?


A szocialista párti Ségolene Royal jelöltségét a Francia Köztársaság elnökének tisztségére a nők nagy előrelépésként értékelik, mivel első ízben akad közöttük valaki, akinek valódi esélye van a győzelemre, ugyanakkor semmi nem mutat arra, hogy tömegesen rá akarnának szavazni.


“Az a tény, hogy egy nő elnökesélyes, mégiscsak különleges eredmény” – szögezi le Francoise Delamour, a francia nők országos tanácsának, Franciaország egyik legrégibb nőszervezetének alelnöke, de rögtön hozzáteszi: “A nők azt kívánták, hogy kapja meg egy nő az elnökjelöltséget. Aztán elkezdték tanulmányozni és összevetni a programokat. Nem tudom, hogy Ségolene kap-e tömeges női szavazatokat, nem igazán látom ezt kirajzolódni.”


Vezet Sarkozy


Az 53 éves szocialista jelölt, négy gyermek anyja az áprilisi-májusi elnökválasztás esélyeit mutató közvélemény-kutatásokban Nicolas Sarkozy jobboldali jelölt sarkában van, de a felmérések azt mutatják, hogy mindkét jelölt hívei között egyaránt vannak nők.


“Vállalom női identitásomat, másképpen politizálok, és ez az, ami sokakat zavarba ejt” – jelentette ki Ségoléne Royal a múlt hónapban egy tv-műsorban. “Ez sokkal keményebb feladat egy nő számára” – tette hozzá. Korábban többször panaszkodott arra, hogy a választási kampány során szexista jellegű támadásokat indítottak ellene. “Úgy gondolom, elérkezett az idő, hogy Franciaországnak nő legyen a köztársasági elnöke” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik