Nagyvilág

Olasz alsóház: igen az afganisztáni misszió folytatására

Romano Prodi balközép kormányának indítványa jelentős számú szavazatot kapott a jobbközép ellenzék padsoraiból, viszont nem számíthat ilyen könnyű győzelemre a szenátusban.

Az alsóház elsöprő többséggel (524 igenlő és 3 elutasító szavazattal) jóváhagyta a misszió folytatásához szükséges pénzösszeget. A szenátusban – ahol március 27-én esedékes a voksolás – Prodi kormányának csak minimális többsége van. Ráadásul nem kizárt, hogy baloldali szenátorok is a beterjesztés ellen szavaznak majd.

Olaszországnak 1900 katonája szolgál Afganisztánban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) keretében. Az afganisztáni katonai jelenlét kérdése, néhány baloldali szenátor álláspontja miatt, volt az egyik legjelentősebb tényező abban, hogy Prodi februárban kénytelen volt lemondani. A köztársasági elnök azonban nem fogadta el a lemondást.


A miniszterelnöknek ezután sikerült rávennie szövetségeseit arra, hogy új megállapodással véget vessenek a belpolitikai válságnak. Legalább egy baloldali szenátor azonban jelezte, hogy továbbra is ellenezni fogja az afganisztáni missziót, így a kormányfőnek jobboldali szenátorok támogatását kellene megszereznie a szenátusbeli szavazás megnyerése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik