Nagyvilág

Ismét megnyitották a grozniji polgári repülőteret

Megnyitották a polgári légikikötőt csütörtökön Groznijban, az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldi Köztársaság fővárosában, jelezni akarván, hogy a polgárháború sújtotta régió, Moszkva-barát kormányának köszönhetően, ismét kezd magához térni. A nemzetközi nőnap tiszteletére a női utasok ingyen repülhettek.

Mint hivatalos forrásból közölték, az újra megnyitott repülőtér révén Moszkva és Groznij között ismét rendszeres polgári utasforgalmi kapcsolat jött létre, amely 1994-ben szakadt meg, amikor a Kreml csapatokat küldött a térségbe a köztársaság függetlenségi törekvéseinek megakadályozására.

Az Aeroflot-Don légitársaság TU–134-es repülőgépe szállította az első utasokat a moszkvai Vnukovo repülőtérről a Groznij melletti Szevernij légikikötőbe. Március 12-től heti három alkalommal indítanak járatokat a két főváros között. A nemzetközi nőnap tiszteletére a női utasok ingyen repülhettek. Már jóval a csütörtöki indulás előtt az összes jegy elkelt. A gép még csütörtökön visszaindul Moszkvába. Az érkező utasokat és a megnyitóra összegyűlt embereket a szeverniji repülőtéren népszerű énekesek és táncosok szórakoztatták.

A repülőtér 1994-es lezárását követően mostanáig a Csecsenföldről induló utasoknak előbb vonattal kellett eljutniuk a szomszédos régiókba, s csak ott szállhattak repülőre. A repülőteret mindössze négy hónap alatt állították helyre. A csecsenföldi parlament a múlt hét péntekén választotta meg Ramzan Kadirovot, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök jelöltjeként lett a kaukázusi köztársaság elnöke. A 30 éves politikus a 2004 májusában meggyilkolt korábbi csecsen elnök, Ahmad Kadirov fia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik