Nagyvilág

Észak-Korea és Japán nem tárgyal tovább

Megszakadtak szerdán a Hanoiban megkezdett észak-koreai–japán tárgyalások, amelyeknek célja a két ország közötti diplomáciai viszony normalizálása lett volna. Japán a koreaiak emberrablási akcióit nem tartják lezárt ügynek, míg Észak-Korea a II. világháborús japán bűnökért vár bocsánatkérést.

A kétnaposra tervezett megbeszéléseket egyévi szünet után folytatták a pekingi hatoldalú tárgyalásokon februárban született megállapodás keretében, amelyben Phenjan ígéretet tett jongbjoni nukleáris erőművének leállítására energiasegélyek és más ösztönzők fejében. A tárgyalásokon többek között az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok, valamint a japán háborús kártérítések kérdése szerepelt.

Japán külügyi illetékesek szerint néhány órás megbeszélés után az észak-koreai partnerek arról tájékoztatták a japán küldöttséget, hogy a tárgyalások tervezett délutáni fordulóját nem tartják meg. A megbeszélések előtt Koicsi Haragucsi japán főtárgyaló közölte, hogy a tokiói-phenjani kapcsolatok rendezése csak akkor lehetséges, ha megoldódik a japán polgárok elrablásának kérdése.

Szerinte Tokió ebben nem hajlandó semmilyen kompromisszumra. Az észak-koreai hatóságok 2002-ben ismerték el, hogy az 1970-80-as években elraboltak 13 japán állampolgárt az észak-koreai kémek kiképzéséhez. Phenjan még abban az évben öt túszt szabadon bocsátott, a többiekről pedig azt állította, hogy időközben elhunytak. Japán bizonyítékokat követelt erre, és nem zárta ki, hogy a bevallottnál több japánt is elraboltak.

Phenjan azonban lezártnak tekinti az ügyet, viszont elvárja Tokiótól, hogy kérjen bocsánatot a háborús időkben történtekért, egyebek mellett azért, hogy több ezer koreai nőt kényszerítettek szexuális rabszolgaságra katonai bordélyokban. Több távol-keleti országban felháborodást keltett a múlt héten Abe Sindzo japán kormányfő nyilatkozata, amely szerint erre nincs semmilyen bizonyíték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik