Nagyvilág

Palesztin táborokról vitáznak a német zsidók a katolikusokkal

Élesen bírálta a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) egyes katolikus püspökök kijelentéseit, amelyekkel a megszállt területeken élő palesztinok helyzetét a náci korszak zsidó gettóiban élők helyzetéhez hasonlították. A német katolikus püspöki konferencia visszautasította a bírálatot.

Charlotte Knobloch, a ZJD elnöke kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában bírálta Eichstatt, illetve Augsburg püspökeinek, Gregor Maria Hankének és Walter Mixának azokat a – múlt heti szentföldi látogatásuk során elhangzott – nyilatkozatait, amelyekben a Jordán folyó nyugati partján élő palesztin lakosság helyzetét minősítették az említett módon. Knobloch “iszonyúnak és teljes mértékben megengedhetetlennek” nevezte az ilyen kijelentéseket, amelyeket antiszemitának bélyegzett.

Hasonlóan foglalt állást Stephan Kramer, a tanács főtitkára is, aki szintén megengedhetetlennek nevezte a holokauszt áldozataival való összehasonlítást. Szavai szerint az ehhez hasonló, “hamis” kijelentések leértékelik azokat az egyébként jogos bírálatokat is, amelyeket a püspökök a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmód miatt jogosan fogalmaztak meg.

Tiltakozott Izrael berlini nagykövetsége is. Shimon Stein nagykövet nyilatkozatában hangoztatta: “Ha egyesek a varsói gettó, illetve a fajgyűlölet fogalmát az izraeli, illetve a palesztin politikával összefüggésben említik, azok a múltból semmit nem tanultak, vagy azzal kapcsolatban mindent elfelejtettek.”

Szándékok, álláspontok

A német katolikus püspöki konferencia delegációja – élén Karl Lehmann bíborossal, a püspöki kar elnökével – a múlt héten tett látogatást Izrelben, illetve a megszállt területeken. A küldöttség tagjai több ízben állást foglaltak Izrael létezési jogának elismerése mellett. Ezt erősítette meg szerdai nyilatkozatában az egyik bírált püspök. Hanke elfogadhatatlannak nevezte a holokauszt és a jelenlegi helyzet történéseinek összehasonlítását, s azt hangsúlyozta, hogy az nem is állt szándékában.

A német katolikus püspöki konferencia ennél is határozottabban utasította vissza a bírálatot. Nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy Lehmann bíboros minden egyes nyilatkozatában hangsúlyozta Izrael létezési jogát. Hans Langendörfer, a püspöki konferencia titkára utalt arra, hogy a betlehemi látogatás során – a nyomasztó helyzet hatására – néhány érzelmileg motivált, személyes megjegyzés is elhangzott. Ezeket azonban – mint hozzáfűzte – már önkritikusan a helyes összefüggésekbe helyezték.

Ki mit mondott

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint Hanke püspök újságírók előtt kijelentette: “Reggel az embertelen varsói gettó képeit látjuk a Jad Vasemben, este pedig a rámalláhi gettóba megyünk. Az emberben persze, hogy fölmegy a pumpa.” A püspök ezt utólag azzal magyarázta, hogy “személyes megdöbbenésének” akart hangot adni. Mixa augsburgi püspök már-már rassziszta vonásokat mutató “gettósítást” emlegetett a Frankfurter Rundschau szerint. Köln érseke, Joachim Meisner pedig cáfolta a Frankfurter Allgemeine Zeitung által előzőleg neki tulajdonított kijelentést, miszerint a palesztin településeket körülvevő fal láttán így szólt volna: “Ilyesmit állatokkal szokás csinálni, nem pedig emberekkel”. Szóvivője útján az érsek kedden este tudatta: ő azt mondta, “nem gondoltam volna, hogy életemben még egyszer ilyesmit kell látnom”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik