Nagyvilág

Nem vádolják az eutanáziát alkalmazó olasz orvost

A római ügyészség kedden úgy határozott, hogy nem emel vádat a gyógyíthatatlan betegét tavaly decemberben halálba segítő olasz orvos ellen.

Mario Riccio ügyében azután indítottak nyomozást, hogy az altatóorvos december 20-án teljesítette egy végső stádiumban lévő, teljes mozdulatlanságra és ágyhoz kötöttségre ítélt izomsorvadásos betege, Piergiorgio Welby kérését: lekapcsolta a 60 éves férfit életben tartó készüléket, és gyógyszerekkel enyhítette a haldokló szenvedését. Welby még aznap éjfél előtt meghalt.

“Még a törvény szerint is megerősítést nyert: nem történt eutanázia bűntette, csak egy páciens visszautasította a kezelést” – mondta Riccio. Az ügyészség döntését azzal indokolta, hogy az orvos semmi törvénybe ütközőt nem tett, miután a beteg alkotmányos jogainak szellemében járt el.

Támogatói hősnek nevezték Ricciót, amiért a bíróság Welby beadványáról hozott korábbi döntésével szembeszegülve lekapcsolta a lélegeztető készüléket. Ellenzői, közöttük több parlamenti képviselő, bűnözőnek kiáltották ki az orvost, és a bebörtönzését sürgették.

A római katolikus egyház megtagadta Welbytől a katolikus temetést, XVI. Benedek pápa pedig bekapcsolódva az országos vitába leszögezte: az élet “a természetes napnyugtáig” szent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik