Nagyvilág

Letartóztatták az al-Kaida egyik bombaszakértőjét

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik állítólagos bombaszakértőjét és öt másik feltételezett terroristát fogtak el szerdán Afganisztán keleti részén a nemzetközi erők (ISAF) és az afgán hadsereg katonái.

Az Egyesült Államok vezette haderő közlése szerint az egyik letartóztatott személy a tálib fegyveresek Pakisztán és Afganisztán közötti átszivárgását segítő, az al-Kaidához köthető, úgynevezett “Tora Bora csoportnak” a bombaszakértője és “logisztikai tisztje”. A szóban forgó személyt a kelet-afganisztáni Dzsalálábád melletti táborban vették őrizetben.

A kelet-afganisztáni Hoszt városban az ISAF katonái öt személyt vettek őrizetbe, akiket kormányellenes tevékenységgel, és egy “ismert terrorista csoportban” való részvétellel gyanúsítanak.

Kandahar tartományban kedden egy magas rangú tálib vezető, Mahmúd mollah került kézre, aki a mindent beborító, csak a szemnek rést hagyó női lepelben, burkában próbált átcsúszni egy ellenőrző ponton.


A koalíciós erők és az afgán hadsereg katonák szerdán második napja folytatták a dél-afganisztáni Hilmend tartományban indított átfogó offenzívájukat, hogy biztonságossá tegyék a tálib árnyékkormány és drogkereskedők uralma alá került térséget. Az ISAF Akhilleusz fedőnevű művelete a legnagyobb, amelyet valaha is indított a nemzetközi haderő a közép-ázsiai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik