Külföld

Blair: csak mi tudunk változást elérni Afganisztánban

admin
admin

2007. 03. 07. 17:00

A brit kormányfő szerint London ugyan nyomást gyakorol a többi NATO-tagállamra afganisztáni szerepvállalásuk fokozása végett, de valójában csak a brit hadsereg képes érdemi katonai tevékenységre Afganisztán déli térségében.

Tony Blairt a londoni alsóházban, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni félórájában a konzervatív ellenzék vezére, David Cameron faggatta hosszasan arról, hogy a brit kormány gyakorol-e nyomást már európai NATO-tagállamokra nagyobb mértékű afganisztáni részvétel érdekében.

Blair többször – jóllehet részletek és országnevek említése nélkül – kijelentette, hogy London különböző fórumokon próbál nyomást gyakorolni a NATO-társállamokra, és a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezletet is fel fogja erre használni.

A kormányfő azonban a vita végén azt mondta: a Nagy-Britanniára háruló felelősség “nem függ attól, hogy mások mit tudnak tenni … a realitás valószínűleg az, hogy csak a brit haderő képes tényleges eredményt elérni Dél-Afganisztánban”.

A brit ellenzéki Konzervatív Párt támogatja az afganisztáni brit katonai szerepvállalást. Egyúttal folyamatosan hangoztatja azon véleményét, hogy a brit hadseregre aránytalan teher hárul a külföldi NATO-hadműveletekben, és a többi NATO-tagország nem fejt ki elégséges erőfeszítést a közösen kitűzött célok érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.