Nagyvilág

Átfogó támadás Afganisztánban

Nagyszabású támadást indítottak Afganisztánban a nemzetközi erők (ISAF) az ország déli részén, ahol a tálibok egy hónapja lerohantak egy várost.

Az Akhilleusz-hadműveletben a NATO több mint 4500 katonája és mellettük ezer afgán kormánykatona vesz részt. Ez a legnagyobb offenzíva, amelyet az ISAF valaha is indított a közép-ázsiai országban – jelentette be egy közleményben Ton van Loon tábornok, a katonai szervezet dél-afganisztáni parancsnoka.

Az első alakulatok reggel öt órakor foglalták el állásaikat. A hadművelet kezdeti célja a biztonság helyreállítása Hilmend tartomány északi részén, ahol a tálibok, a kábítószerbárók és más elemek fenyegetik a kormány hatalmát. A stratégiai cél az, hogy lehetővé tegye az afgán kormány számára a Kadzsaki-terv végrehajtását – közölte az ISAF. Kadzsaki kerületben egy fontos vízerőmű van, amelynek helyreállítását a folyamatos tálib támadások miatt félbe kellett hagyni.

Hilmend tartományban a tálibok valamivel több mint egy hónapja elfoglalták Musza Kala kerületet a központjával együtt. A tartomány az afganisztáni ópiumtermelés központja, a kábítószerből származó haszon teszi lehetővé a helyi hadurak fegyverkezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik