Nagyvilág

Tárgyalóasztalhoz ült USA és Észak-Korea

Lezárult az első tárgyalási nap hétfő este New Yorkban Christopher Hill, külügyi államtitkár-helyettes és Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes között a fagyos viszony felszámolásának a lehetőségéről. A megbeszélés kedden folytatódik.

A megbeszélés négy órán tartott az amerikai nagyváros egyik legelőkelőbb szállodájában, a Waldorf Astoria Hotelben, ahova a kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes amerikai diplomata Hill egy New York-i sárga taxin érkezett, míg Phenjan nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója Kim fél órával később az egyik hátsó ajtón lépett be az épületbe. A találkozó végeztével egyik fél sem tett nyilatkozatot, a megbeszélést kedden folytatja a két diplomata. Hill néhány órával a tárgyalások megkezdése előtt óvott a túlzott várakozásoktól. “Egyelőre sokkal többre nem lehet számítani, mint a további párbeszéd témáinak meghatározásáról” – fogalmazott.

Az észak-koreai atomprogram felszámolásáról kötött február 13-i megállapodás, amelyet hat állam – a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország – képviselői írtak alá Pekingben, előirányozza az amerikai-észak-koreai kapcsolatok rendezését is.

Számos megfigyelő szkeptikus a haladás lehetőségét illetően, és emlékeztet arra, hogy George Bush amerikai elnök 2002-ben még “a gonosz tengelyéhez” sorolta Észak-Koreát, illetve arra, hogy Phenjan számára az Egyesült Államok a fő ellenség évtizedek óta, amióta az észak-koreai és az amerikai hadsereg ellenségként állt szemben egymással az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háborúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik