Nagyvilág

Elítéltek egy kurd politikust Törökországban

Féléves börtönbüntetésre ítélte egy kurdbarát török párt vezetőjét egy török bíróság, mert az illető "Öcalan úrként" beszélt Abdullah Öcalanról, az életfogytig tartó szabadságvesztését töltő szakadár kurd vezérről.

A hathónapos szabadságvesztéssel Ahmet Türköt, a Demokratikus Társadalom Pártjának (DTP) elnökét sújtotta a bíróság. Türköt február 26-án egy társával együtt fejenként már másfél éves börtönbüntetésre ítélték, mert a vádhatóság szerint tavaly kurd nyelvű röplapokat terjesztettek, amelyeken ráadásul Öcalant dicsőítették. Türk és társa fellebbezett az ítélet ellen.

A bíróság az újabb büntetést azzal indokolta, hogy az “úr” jelző Öcalan iránti tiszteletet fejez ki. A szakadár kurd vezetőt a török hatóságok viszont terroristának tekintik.

Öcalan híveivel 1984-ben robbantott ki fegyveres felkelést annak érdekében, hogy a 12-15 milliós törökországi kurd közösség számára széleskörű autonómiát harcoljon ki. Az összecsapásokban több mint 30 ezren vesztették életüket.


Öcalan betiltott mozgalmát, a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) Törökországon kívül az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista szervezetnek tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik