Nagyvilág

Rálőttek Litvinyenko washingtoni barátjára

Washingtoni háza mellett két ismeretlen többször rálőtt a Londonban megmérgezett KGB-ügynök, Alekszander Litvinyenko egyik közeli ismerősére. Paul Joyal, aki nyomozott is a gyilkossági ügyben, túlélte a támadást, de állapota súlyos.

Saját háza bejárati ajtaja előtt lőttek rá Paul Joyalra, az út túlsó oldalán várakozó autóból, a férfit több lövés is eltalálta. Az áldozatot szovjet majd orosz hírszerzés elsőrangú kutatójaként ismerték. Az 53 éves férfit kórházba szállították, állapota súlyos, de stabil – írja a BBC.

Joyal akkor került a média érdeklődésének előterébe, amikor kiderült, hogy jól ismerte a tavaly ősszel polóniummal megmérgezett Alekszander Litvinyenkót. Személyesen is többször beszélt vele, illetve részt vett a halála utáni vizsgálatban. A kém és a kutató barátságáról szóló híreket Oleg Kalugin, a KGB egyik kiugrott és ma már az Egyesült Államokban élő igazgatója is megerősítette.

Joyal az NBC egyik műsorában Litvinyenko meggyilkolásával Putyint és munkatársait vádolta, akik szerinte mindenre képesek. Azt az üzenetet küldik mindenkinek, hogy ha a Kremlt bírálod vagy kiteregeted a szennyest, akkor mindegy hogy ki vagy, mindegy hol vagy, megtalálunk és elhallgattatunk. Minél borzalmasabb módon, nekünk annál jobb, mert a többiek annál többet tanulnak belőle – mondta Joyal a műsorban. Oroszország a történtekre reagálva azonnal leszögezte, hogy nincs közük a támadáshoz és Litvinyenkó halálához sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik