Nagyvilág

Madridi merénylet: Spanyolország volt a leggyengébb láncszem

Spanyolországot találták a "leggyengébb láncszemnek" az iraki beavatkozás fő résztvevői közül, ezért szemelték ki éppen az ibériai országot célpontként a 2004. márciusi madridi robbantások elkövetői - vallotta egy tanú hétfőn a merényletek elkövetőinek perében.

“Spanyolország volt a leggyengébb láncszem az Azori csoportban” – mondta egy védett tanú, akiről csak annyit közöltek, hogy rendőrtiszt. Az illető egy függöny mögül tett tanúvallomást.

Az Azori csoport megnevezés arra utal, hogy José María Aznar akkori spanyol miniszterelnök, Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök 2003 márciusában az Azori-szigeteken találkozóra ültek össze. A Portugáliához tartozó szigeten arról tanácskoztak egymással, hogyan tudnák az ENSZ támogatását elnyerni az iraki fegyveres beavatkozáshoz.

A 2004. március 11-i, vasúti szerelvények ellen elkövetett robbantássorozat 191 ember életét oltotta ki. Egy, a támadás után két nappal előkerült videofelvételen az al-Kaida nevében vállalták érte a felelősséget. Az üzenet megfogalmazói szerint a merénylet bosszú volt azért, hogy Spanyolország csapatokat küldött Afganisztánba és hogy támogatta az Egyesült Államok vezette iraki háborút.


Huszonkilenc vádlott ellen folyik per Madridban a három évvel ezelőtti merényletekkel összefüggésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik