Nagyvilág

Kína a magántulajdon felé lép

A gazdasági növekedés csökkenéséért és a fogyasztás mérsékléséért cserébe több erőfeszítést ígér a környezetvédelem és társadalmi egyenlőtelenségek felszámolásáért vívott harcban a pekingi parlament idei évadát megnyitó kínai kormányfő. A legnagyobb vita a magántulajdon védelmét célzó törvénytervezetet kíséri.

Tajvan

Tajvanról szólva Ven megerősítette, hogy Peking továbbra is határozottan ellenzi a sziget függet-lenségét, a “békés újraegyesítést” jelölve meg célnak.

Megkezdte munkáját Kínában az Országos Népi Gyűlés, amelyben mintegy háromezer képviselő vesz részt. Bár a kínai parlament működését tekintve nem hasonlítható össze nyugati társaival, az Országos Nép Gyűlés olyan fórumként funkcionál, ahol elmondhatják véleményüket a képviselők – igaz, elsősorban gazdasági és környezetvédelmi témákban. Az idei évre tervezett törvényalkotási munka legvitatottabb része a magántulajdon védelmét célzó új jogszabály. A tervezet ellenzői, nyugdíjas hivatalnokok százaival az élükön, petíciók sorozatával igyekeznek meggyőzni mindenkit, hogy az új törvény alapjaiban borítaná fel a szocialista rendszert. A brit The Times beszámolója szerint félelmeik jórészt arra vonatkoznak, hogy az új jogszabály legitimálni fogja a közvagyon kárára elkövetett bűncselekményeket.

A Pekingi Egyetem professzora, Yin Tian szerint ugyanakkor nem kérdéses, hogy még az idén hatályba lép a tervezet. „Ez a jogszabály segít megvédeni az átlagember tulajdonát” – idézi a törvény megalkotásában is részt vevő szakember szavait a Financial Times. Sokkal kevesebb bírálat és kritika éri az idei törvényalkotói szezon másik nagy munkáját, mely egy szintre hozná a hazai cégeket és a külföldi vállalkozásokat terhelő adó mértékét, szimbolikusan jelezve, hogy már nem annyira fontos a külföldi tőke szerepe Kínában, mint korábban.

Kisebb növekedés

Ez a szemlélet egyébként áthatotta a kínai kormányfő teljes programját. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök ugyanis beszédében a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítésével és fokozottabb környezetvédelemmel párosuló, az előző évekhez képest mérsékeltebb gazdasági növekedést ígért 2007-re.

A kormányfő a bel- és külpolitikát alig érintő, több mint kétórás beszédében 8 százalékban jelölte meg a kitűzött idei gazdasági növekedés arányát, az előző évi 10,7 százalékkal szemben. Emlékeztetett arra, hogy a lassabb növekedés kevesebb természeti erőforrást emészt fel, kiemelte a termőföldek és a természeti környezet fokozottabb védelmének fontosságát, valamint az export és a belső fogyasztás közötti egyensúly javítását. A pénzügyeket említve az “óvatos pénzügyi politika” folytatását ígérte, a hitelnyújtás ellenőrzésének fokozásával, a banki likvid tőketöbbletek csökkentésével és rugalmasabb jüanárfolyammal.


Kína a magántulajdon felé lép 1

Szociális reformokat ígér Ven Csia-pao kormányfõ



“Az energiatakarékosságot, a fogyasztás csökkentését, a környezetvédelmet és a körültekintő földhasználatot a gazdasági növekedés struktúraváltásának sarokpontjaivá kell tennünk” – hangsúlyozta. A termőföldek hatékonyabb védelmét kérte, beleértve akár a villák és golfpályák építésének tilalmát is, ami az utóbbi években számos társadalmi konfliktus forrása volt.

Szociális kérdések

Nagy tapsot kapott, amikor közvetlen költségvetési forrásokat helyezett kilátásba a legégetőbb szociális problémák orvoslására, elsősorban vidéken. A megoldásra váró feladatok között említette a lakáshoz jutás könnyítését, az egészségügyi és szociális hálózat fejlesztését, a továbbtanulás költségeinek enyhítését, valamint az ivóvízhálózat javítását. (Kínában mintegy 300 millió ember nélkülözi a biztonságosan fogyasztható, tiszta ivóvizet.)

Áttérve a politikai rendszerre, a teendők között a kínai típusú demokrácia építésének felgyorsítását említette a kommunista párt ellenőrzése alatt, valamint a társadalmat mételyező korrupció elleni harc folytatását. A “társadalmi harmónia” szószólójaként nem először ostorozta a párt közpénzeket herdáló kádereit is.

A vitában felszólaló képviselők ugyancsak a szegények és gazdagok közötti társadalmi szakadékra, a vidéken élőket a megfelelő szintű oktatás és egészségügyi ellátás hiánya miatt sújtó hátrányokra és a korrupcióra hívták fel a figyelmet, utóbbi témában gondosan kerülve a kormány közvetlen bírálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik