Nagyvilág

Berlusconi támogatja Prodi külpolitikáját

Silvio Berlusconi, az olasz ellenzék vezetője megígérte, hogy a jobbközép erők és szövetségesei támogatni fogják Olaszország afganisztáni katonai szerepvállalásának folytatását, amelyet különben a Romano Prodi miniszterelnök vezette balközép koalíción belüli ellentétek veszélyeztetnek.

Berlusconi elmondta, hogy megszavazzák a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőben 1800 katonával szerepet vállaló olasz misszió további finanszírozását, mivel Olaszországnak „komolyan kell viselkednie, és szövetségeseit illetően világos, lojális politikát kell folytatnia”. A Prodi vezette koalíció baloldali radikális tagjai viszont nem támogatják az afganisztáni jelenlét meghosszabbítását.

Éppen az afganisztáni szerepvállalást ellenző kommunisták és zöldek tiltakozása vezetett oda február 21-én, hogy a szenátusban leszavazták Massimo D’Alema külügyminiszteri beszámolóját, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni kérdés volt. Ezt követően nyújtotta be a lemondását Prodi a köztársasági elnöknek, aki némi konzultáció után ismét őt kérte fel a kormánylakításra. Prodi friss kormány azóta ismét bizalmat kapott az olasz felsőháztól.

Prodi a Hamid Karzai afgán elnökkel mintegy két hete Rómában tartott tárgyalásán azt ígérte, hogy Olaszország fenntartja afganisztáni katonai kontingensét a jelenlegi létszámban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik