Külföld

USA-Irán-Szíria: konferencia tárgyalás nélkül

admin
admin

2007. 03. 01. 07:32

A Fehér Ház kizárta annak lehetőségét, hogy a március 10-i nemzetközi Irak-konferencián kétoldalú párbeszédet folytasson Iránnal és Szíriával. Korábban a konferencián való részvételt fordulásnak tartották az amerikai diplomáciában.

A fehér házi szóvivő kijelentette, hogy nem változott az amerikai kormányzat Irán- és Szíria-politikája. Tony Scott megerősítette, hogy amíg két ország nem tesz eleget az USA által támasztott követelményeknek, addig a kétoldalú tárgyalás szóba sem jöhet.

Az Egyesült Államokban sokan úgy értelmezték azt a tényt, hogy a konferencián részt vesz az Egyesült Államok is – noha Irán és Szíria is meghívást kapott -, hogy Washington szakít eddigi elutasító politikájával.

Snow aláhúzta: nincs szakadás az amerikai diplomáciában, nincs semmi olyan, amelyet egyesek egy regionális tanácskozáson való amerikai részvételre hivatkozva politikai változásnak neveznek. Hozzátette, nem ez a konferencia nyújt alkalmat arra, hogy módosítsák a diplomáciai körképet.

Az amerikai külügyminisztérium lehetségesnek nevezte a közvetlen eszmecserét Irán és Szíria képviselőivel, azzal a kitétellel, hogy szigorúan Irakkal kapcsolatos kérdésekről tárgyalhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.