Nagyvilág

Megmérgezték Öcalant?

Mérgező anyag került a Törökországban életfogytiglani börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalan kurd szeparatista vezér szervezetébe - közölték ügyvédei egy orvosi vizsgálat eredményére hivatkozva.

Az ügyvédek egy francia toxikológust kértek fel arra, hogy hajszálak elemzésével készítsen jelentést Öcalan állapotáról, de az alany kilétét nem közölték vele. Beszámolójuk szerint a francia orvos “a normálisnál hétszer nagyobb” mennyiségű krómot, valamint rendkívül magas stroncium-arányt mutatott ki a fogoly szervezetében. Ezt a vizsgálati eredményt egy oslói és egy római laboratórium is megerősítette. A szakvélemény szerint a tünetek arra utalnak, hogy a mérgező fém szájon át került Öcalan szervezetébe.

A jogi képviselők az ENSZ-hez és az Európa Tanácshoz fordultak, hogy rendeljen ki független szakértőt Öcalan teljes körű kivizsgálására.

A török belügyminiszter csütörtöki közleményében kételyeinek adott hangot az állításokkal szemben, mindazonáltal vizsgálatot rendelt el az ügyben.


Abdullah Öcalan 1999 óta tölti – magánzárkában – életfogytig tartó büntetését az Isztambultól nem messze, a Márvány-tengeren fekvő Imrali börtönszigeten. Az általa évtizedeken át vezetett kurd szeparatista szervezet merényleteinek következtében mintegy 37 ezer ember vesztette életét Törökországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik