Nagyvilág

USA-Korea tárgyalás lesz New Yorkban

Az Egyesült Államok és Észak-Korea tárgyalásokat kezd a jövő héten New Yorkban a két állam kapcsolatainak rendezéséről - jelentette be szerdán Washingtonban a külügyminisztérium szóvivője.

Sean McCormack hangsúlyozta, hogy csak az első lépésről van szó, nem szabad azonnali eredményeket várni a március 5-6-ra tervezett első tárgyalásoktól. Közölte, hogy Christopher Hill, kelet-ázsiai és csendes- óceáni ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes képviseli az amerikai felet, az észak-koreait pedig Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettes, Phenjan nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója. Kim március elsején San Franciscóba megy, ahol találkozik amerikai társadalmi szervezetek képviselőivel, s csak utána utazik New Yorkba, Hill-lel tartandó hivatalos tárgyalásainak helyszínére – tette hozzá a szóvivő.

Az észak-koreai atomprogram felszámolásáról kötött február 13-i megállapodás, amelyet hat állam – a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország – képviselői írtak alá Pekingben, előirányozza az amerikai-észak-koreai kapcsolatok rendezéséről tartandó tárgyalásokat, s e célból egy közös munkacsoport létrehozását. Az egyezség harminc napot ad a feleknek a tárgyalások megkezdésére.

Észak-Korea segélyek és biztonsági garanciák fejében vállalta a hatoldalú megállapodásban atomprogramjának teljes felszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik