Nagyvilág

A kínai hadsereg kilép a szabadpiacra

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök utasította a hadsereget, hogy a szabadpiacon intézze egyes nem katonai jellegű beszerzéseit, és engedélyezze külföldi cégek részvételét is nagyobb infrastrukturális beruházásainak megvalósításában. A világ legnagyobb létszámú hadseregének költségvetése tavaly meghaladta a 35 milliárd dollárt.

A beszerzések közé tartoznak többek között a hadsereg működéséhez kapcsolódó szállítási, energetikai és telekommunikációs területek, az államtitok körébe tartozók kivételével – írta az Új Kína (Xinhua). Hasonlóképp, a versenypiaci elvek szerint kell intézni a jövőben a hadseregnél a háztartási felszerelések és a katonák ellátásához kapcsolódó cikkek vásárlását, a lakásépítéseket, az orvosi ellátás biztosítását és a személygépkocsi-vásárlást.

Pénzügyi adatok nem láttak napvilágot az új szabályokkal kapcsolatban, de becslések szerint 2010-ig a hadsereg kiadásainak több mint 15 százaléka fog szabadpiaci ügyletből származni. A világ legnagyobb létszámú hadseregének költségvetése az elmúlt évtizedben évről évre 10 százalék feletti mértékben növekedett, s 2006-ban meghaladta a 35 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik