Nagyvilág

A Fehér Ház elhatárolódott a hírszerzési főnök Oroszország-bírálatától

Michael McConnell új amerikai hírszerzési igazgató Oroszországra vonatkozó kijelentései nem tükrözik a jelenlegi amerikai adminisztráció politikai irányvonalát - közölte szerdán Tony Snow fehér házi szóvivő.

A 63 éves nyugállományú ellentengernagyot, aki a múlt héten tette le a hivatali esküt, kedden hallgatta meg az amerikai szenátus fegyveres testületek bizottsága. McConnell ott egyebek között arról beszélt, hogy Oroszországban visszalépést történt a demokrácia felé való menetelésben, továbbá, hogy Vlagyimir Putyin elnököt az Egyesült Államokkal szemben “rendkívül gyanakvó” tanácsadók vették körül, s mindez lecsapódott az elmúlt hetek “agresszív orosz retorikájában”.

“Oroszország – értékes szövetségesünk, és egész sor irányban aktívan együttműködünk vele” – hangsúlyozta a fehér házi szóvivő az orosz állami hírügynökség tudósítójának kérdésére válaszolva. Szavai szerint McConnell a meghallgatáson nem az amerikai kormány politikáját mutatta be, hanem csupán az amerikai hírszerzés elemző értékeléseit és előrejelzéseit, amelyek a hírszerző körök véleményét tükrözik.

Oroszországban egyes megfigyelők McConnell kijelentéseit úgy értelmezték, mint Putyinnak a müncheni biztonságpolitikai fórumon a közelmúltban elhangzott, hidegháborús időket idéző beszédére adott amerikai választ. A fehér házi szóvivő most hangsúlyozta, hogy a hírszerzési főnök ilyen válaszadásra nem jogosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik