Nagyvilág

Siker Irakban

Komoly áttörést hozhat az iraki kormány döntése, mely szerint ezentúl lélekszám alapján osztják szét Irak egyes régiói között a jórészt kurd területekről származó olaj értékesítéséből befolyó pénzeket.

Az iraki olajbevételeknek az egyes etnikai és felekezeti csoportok közötti felosztása szempontjából kulcsfontosságú új törvénytervezetet hagyott jóvá az iraki kormány, amely május végére a törvényhozással is el kívánja fogadtatni a jogszabályt.

A törvénytervezet hétfői jóváhagyásáról előbb Barham Széleh miniszterelnök-helyettes, a tervezetet kidolgozó bizottság vezetője számolt be újságíróknak Bagdadban, majd később Núri al-Máliki kormányfő is méltatta a tervezetet. A kurd nemzetiségű Széleh többek között elmondta, hogy a törvény értelmében az iraki országos olajipari vállalatot (INOC) független holding társasággá alakítanák át, az egyes régiókat pedig felhatalmaznák arra, hogy olajipari szerződésekről maguk tárgyalhassanak a külföldi vállalatokkal; a szerződéskötés alapelve az olajbevételek maximalizálása lenne.

Kulcsszó: egyenlő arányban

A tervezet egyik kulcsfontosságú pontja, hogy az olajbevételek egy központi számlára érkeznének be és a 18 iraki tartomány között a lélekszám arányában osztanák el. Az iraki kormány elkötelezte magát amellett, hogy az új jogszabályt május végéig elfogadtatja a parlamenttel és átülteti a gyakorlatba – mondta Széleh.

Az iraki olajlelőhelyek főleg a kurdok és síiták lakta északi és déli vidékeken találhatók; az alapvetően a nyugat-iraki sivatagos országrészben élő szunniták attól tartottak, hogy nem részesülnek majd az iraki költségvetési bevételeknek több mint 95 százalékát adó olajdollárokból.

Nagyon várták a döntést

Máliki azt hangoztatta, hogy az új törvény révén az olajkincsből származó jövedelem az iraki egység biztos támasza lesz és megszilárdítja az arab ország társadalmának szerkezetét. A szunnita Ali Babán tervezési miniszter szerint a tervezetet a kormányban képviselt minden jelentős politikai erő elfogadta. Az iraki olajbevételek “igazságos elosztásáról” szóló törvény elfogadása az Egyesült Államok egyik legfontosabb követelése volt, Washington a jogszabályhoz kötötte a síita Máliki vezette iraki egységkormánynak nyújtandó további amerikai támogatást.

Az Egyesült Államok és a bagdadi kormányzat más külföldi támogatói ezért egy ideje sürgették, hogy Bagdad gyorsan cselekedve fogadja el a törvényt, amely áramvonalasítja a világ harmadik legnagyobb bizonyított olajtartaléka felett rendelkező iraki olajszektort, igazságosan elosztja a bevételeket, és külföldi befektetéseket vonz az ágazatba. A világ vezető olajtársaságai is igyekeztek kitermelési jogokat szerezni a gazdag dél-iraki olajmezőkön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik