Nagyvilág

Rátámadtak Cheneyre Afganisztánban

Támadás érte az afganisztáni Bagramban lévő amerikai támaszpontot kedden Dick Cheney amerikai alelnök látogatása idején. A merényletnek eddig legalább 20 halottja volt.

A robbantást a Kabultól 60 kilométerre északra fekvő bázis első biztonsági kapujánál hajtotta végre egy öngyilkos merénylő, ahol éppen a támaszponton dolgozó afgánok várakoztak a belépésre. A terrorakcióban a helyi amerikai és afgán illetékesek szerint legalább 20 afgán meghalt, és további 19-en megsebesültek. Az afgán védelmi minisztérium viszont arról számolt be, hogy 18 afgán munkás mellett három „külföldi katona” is életét vesztette.



Rátámadtak Cheneyre Afganisztánban 1

Hamid Karzai afgán elnök üdvözli Dick Cheney amerikai alelnököt Kabulban (fotó: MTI)



A támaszpont belsejében tartózkodó Cheney, aki éppen az amerikai katonákkal reggelizett, sértetlen maradt. Az amerikai bázisparancsnok úgy nyilatkozott, hogy a fenyegetést “valószínűleg nem az alelnöknek szánták”.



Az amerikai alelnök a bázison töltötte a keddre virradó éjszakát, mivel a rossz időjárás miatt nem tudott elutazni Kabulba a Hamid Karzai afgán államfővel hétfőre tervezett találkozójára, így a megbeszéléseket keddre halasztották.


Cheney-t Ausztráliában tüntetők várták


Az amerikai politikus Afganisztán előtt Sidneyben és Tokyóban tett látogatást. Ausztrál tartózkodása alatt hevesen tiltakozó tömeg vonult fel az amerikai nagykövetség épülete előtt. Több tüntetőt letartóztattak.



Rátámadtak Cheneyre Afganisztánban 4

Nézze meg képgalériánkat!



Ajánlott videó

Olvasói sztorik