Nagyvilág

Prodi megvédte külpolitikáját

Romano Prodi olasz kormányfő megvédte kormányának külpolitikáját, azon belül is főként az ország afganisztáni katonai szerepvállalását a szenátus előtt mondott keddi beszédében, amelyben bizalmat kért kabinetjének.

“Az olasz szerepvállalás célja Afganisztánban a demokratikus intézmények erősítése. Katonáink a párbeszéd kultúráját viszik el Afganisztánba, nem a csatározásokét” – mondta egyebek között. A kormányfő hangoztatta szenátusi beszédében, hogy elvárja a balközép koalíció pártjaitól a kormányprogram tiszteletben tartását és követését.


Normális dolog, hogy a kormányon belül vannak nézetkülönbségek, de a nemzetközi koalícióban vállalt szövetségesi kötelezettségeket tiszteletben kell tartani – mondta Prodi a szenátorok előtt. Ezzel arra utalt, hogy külügyminiszterének beszámolója, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni olasz misszió fenntartása volt, nem kapta meg a többség jóváhagyását múlt szerdán a szenátusban.

Emiatt a kormányfő benyújtotta a lemondását Giorgio Napolitano államfőnek. Utóbbi azonban felkérte, hogy maradjon a posztján, és kérjen bizalmi szavazást a parlament két házában. A felsőház várhatóan szerdán szavaz a bizalmi kérdésről. Prodi csütörtökön mond beszédet az alsóházban, az ottani bizalmi szavazás pedig péntekre várható. A koalíció kényelmes többséggel rendelkezik az alsóházban, a szenátusban azonban az örökös szenátoroktól függ a sorsa.

Prodi kitért szenátusi beszédében kormányának Washingtonhoz fűződő viszonyára is. Mint mondta, igyekszik fenntartani a jó viszonyt az Egyesült Államokkal, de nem megy olyan messzire ebben, mint elődje, Silvio Berlusconi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik