Nagyvilág

Málta jövőre vezetné be az eurót

Szlovénia után és Ciprussal együtt Málta is be kívánja vezetni az eurót jövőre - jelentette be Brüsszelben Lawrence Gonzi miniszterelnök, az Európai Unió tagországainak keddi pénzügyminiszteri ülését megelőzően.

A miniszterelnök kiemelte, hogy országa teljesíti az EU közös pénzének használatához feltételül szabott maastrichti kritériumokat. Az EU-hoz 2004 májusában csatlakozott tíz ország közül eddig egyedül Szlovénia vezethette be az eurót, ez év elejétől. Ciprus már közölte, hogy jövőre át szeretne térni a közös pénzre, kérését néhány hónapon belül megvizsgálja az EU. Málta jelentkezése sem számít meglepetésnek, a kormány már jelezte, hogy tartja magát régebben meghatározott céljához, a 2008-as bevezetéshez.

Mindazon EU-tagállamoknak, amelyek még nem tagjai az eurózónának, közelítési stratégiát, úgynevezett konvergenciaprogramot kell készíteniük a felzárkózásról. A miniszterek keddi napirendjén tíz ilyen program véleményezése szerepel, köztük Máltáé, Ciprusé, Lengyelországé, Nagy-Britanniáé, Dániáé, Svédországé és nem utolsó sorban Magyarországé.

Az euróövezethez tartozó országok közül is megvizsgálja a tanács tíz ország – köztük Németország, Franciaország, Olaszország, Szlovénia – gazdasági stratégiai tervét, amelyet az ő esetükben stabilitási programnak neveznek. Lengyelország esetében a miniszterek a túlzott államháztartási deficit miatti eljárást is folytatják, és – a pozitív fejleményeket is méltatva – várhatóan újabb ajánlások megfogalmazásáról döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik