Nagyvilág

Élesen bírálták hazájában az iráni elnököt

Konzervatív és reformpárti politikusok, az ajatollah és több napilap is bírálta az iráni elnököt, amiért egy nyilvános beszédben Irán atomprogramját egy fék nélküli, megállíthatatlanul robogó vonathoz hasonlította.

Az ilyen beszédek csak feldühítik a Nyugatot, amely így is további szankciók meghozatalára készül – vélték iráni politikusok. A Mahmúd Ahmadinezsádot egykor támogató konzervatívok most azt mondják, hogy az indulatos retorika szükségtelenül provokálja a Nyugatot.


A jelek szerint egyre elégedetlenebb Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője is, akiről úgy tudni, hogy támogatta Ahmadinezsádot a 2005-ös elnökválasztáson. Hamenei, aki Irán politikai ügyeiben, köztük atomprogramban, a végső szót kimondja, február 19-én magas rangú politikusokat, köztük minisztereket és az alelnököket fogadva nyíltan bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, így közvetve Ahmadinezsád elnököt.


Szemrehányást tett Ahmadinezsádnak a Reszálat konzervatív politikai és gazdasági napilap is, amely szerint a külpolitikában nem elfogadható sem a gyengeség, sem a feleslegesen sértő nyelvezet. Az újság szerint a tapintat, a gazdag diplomáciai nyelvezet és a kifinomult politika kiszámított kombinációjára van szükség.

Az Etemad Melli reformista napilap, utalva a beszédre. rámutatott, hogy a vonatnak szüksége van fékre az úti cél biztonságos eléréséhez. Hangsúlyozta, hogy az elnök a szavazókat képviseli, így a nemzet nevéhez és méltóságához méltóan kell beszélnie. Az Ahmadinezsádot bíráló hazai hangok még jobban felerősödtek, miután szövetségesei megsemmisítő vereséget szenvedtek a decemberi helyhatósági választásokon.


A szavazást a reformpárti és az Ahmadinezsád-ellenes konzervatív erők nyerték meg, amelyek szerint az elnök túl sok időt veszteget a Nyugat ostorozására és elhanyagolja az amúgy is hanyatló gazdaságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik