Nagyvilág

Koszovó: Belgrád és Madrid kompromisszumot sürget

Szerbia és Spanyolország is minden érdekelt számára elfogadható kompromisszumos megoldást tart szükségesnek Koszovóban - derült ki Miguel Angel Moratinos, az EBESZ elnöki tisztét is betöltő spanyol külügyminiszter keddi belgrádi tárgyalásain.

Moratinos a Boris Tadic elnökkel és Vojislav Kostunica miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson is kifejtette, hogy bár az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nem vesz részt a Koszovó sorsáról folytatott tárgyalásokon, figyelemmel követi azokat, mivel a dél-szerbiai tartományról szóló döntés alapvetően meghatározza az EBESZ Koszovóban és a térségben betöltendő szerepét.

Boris Tadic megerősítette, hogy Szerbia számára továbbra is elfogadhatatlan Koszovó függetlensége, de Belgrád békés eszközökkel, és nem a múlt század kilencvenes éveinek módszereivel kívánja megvédeni érdekeit.

Vojislav Kostunica miniszterelnök a spanyol diplomatával folytatott megbeszélésen arra helyezte a hangsúlyt, hogy az albán irányítású, nemzetközi felügyelet alatt álló Koszovóban nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és szükségesnek mondta, hogy az arra illetékes nemzetközi szervezetek haladéktalanul reagáljanak az albán szeparatisták minden, helyi szerbeket érő terrorfenyegetésére.

Miguel Angel Moratinos – aki Belgrádból Koszovó fővárosába, Pristinába utazott – leszögezte, hogy a koszovói helyzetet nem lehet párhuzamba állítani egyetlen spanyol tartományéval sem, ezért a Koszovóra vonatkozó döntésnek nem lesznek Spanyolországot érintő következményei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik