Nagyvilág

Az EU-s segélyek a palesztin kormány tetteitől függenek

Tettei alapján ítéli meg az EU a leendő palesztin egységkormányt, és ennek függvényében dönt arról, hogy újraindítsa-e a közvetlenül a Palesztin Hatóságnak címzett segélyeket - közölte a közel-keleti körúton tartózkodó Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos kedden.

A leendő palesztin egységkormánynak meg kell felelnie a közel-keleti kvartett – az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország – elvárásainak – szögezte le az uniós biztos Izraelt és Ciszjordániát magába foglaló körútja kezdetén, Jeruzsálemben. “Tettei alapján fogjuk megítélni ezt a kormányt” – jelentette ki.

“Gondolkodunk azon, milyen módon tudunk egyműködni a kormánnyal, ha az megfelelt a kvartett elvárásainak” – mondta. A kvartett azután függesztette fel a kormány közvetlen segélyezését, hogy tavaly januárban a választások után a radikális iszlamista Hamász vezetésével alakult kormány. A támogatás újraindításához feltételül szabták, hogy a kormány ismerje el Izrael mint állam jogát a létezéshez, ítélje el az erőszakot és hogy ismerje el magára nézve kötelezőnek a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat. A Hamász és hatalmi riválisa, a Fatah elhúzódó belharcok után, február 8-án megállapodott egymással egy új, egy koalíciós kormány létrehozásáról.

Uniós és nyugati diplomaták szerint az egységkormány programjának és politikájának értékelése időbe telik, és az ideiglenes segélyezési rendszer – amely nem közvetlenül a kormányhoz irányítja a pénzt – marad érvényben, amíg szükség van rá.

Egy uniós illetékes szerint – rácáfolva a palesztin reményekre – Szaúd-Arábia is egyértelművé tette már, hogy csak kifejezetten infrastrukturális és fejlesztési célokra ad pénzügyi támogatást, nem pedig közvetlenül a palesztin kormány számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik