Külföld

Az EU-s segélyek a palesztin kormány tetteitől függenek

admin
admin

2007. 02. 27. 17:56

Tettei alapján ítéli meg az EU a leendő palesztin egységkormányt, és ennek függvényében dönt arról, hogy újraindítsa-e a közvetlenül a Palesztin Hatóságnak címzett segélyeket - közölte a közel-keleti körúton tartózkodó Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos kedden.

A leendő palesztin egységkormánynak meg kell felelnie a közel-keleti kvartett – az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország – elvárásainak – szögezte le az uniós biztos Izraelt és Ciszjordániát magába foglaló körútja kezdetén, Jeruzsálemben. “Tettei alapján fogjuk megítélni ezt a kormányt” – jelentette ki.

“Gondolkodunk azon, milyen módon tudunk egyműködni a kormánnyal, ha az megfelelt a kvartett elvárásainak” – mondta. A kvartett azután függesztette fel a kormány közvetlen segélyezését, hogy tavaly januárban a választások után a radikális iszlamista Hamász vezetésével alakult kormány. A támogatás újraindításához feltételül szabták, hogy a kormány ismerje el Izrael mint állam jogát a létezéshez, ítélje el az erőszakot és hogy ismerje el magára nézve kötelezőnek a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat. A Hamász és hatalmi riválisa, a Fatah elhúzódó belharcok után, február 8-án megállapodott egymással egy új, egy koalíciós kormány létrehozásáról.

Uniós és nyugati diplomaták szerint az egységkormány programjának és politikájának értékelése időbe telik, és az ideiglenes segélyezési rendszer – amely nem közvetlenül a kormányhoz irányítja a pénzt – marad érvényben, amíg szükség van rá.

Egy uniós illetékes szerint – rácáfolva a palesztin reményekre – Szaúd-Arábia is egyértelművé tette már, hogy csak kifejezetten infrastrukturális és fejlesztési célokra ad pénzügyi támogatást, nem pedig közvetlenül a palesztin kormány számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.